Holandský koncern Draka Comteg spustí výrobu vo svojom závode v Prešove 1.júla

23.05.2006 Prešov

Prešov 23. mája (TASR) - Spustenie výroby v novootvorenom závode na výrobu multimediálnych káblov holandského koncernu Draka Comteq od 1. júla v Prešove pova...
Prešov 23. mája (TASR) - Spustenie výroby v novootvorenom závode na výrobu multimediálnych káblov holandského koncernu Draka Comteq od 1. júla v Prešove považuje honorárny konzul Holandského kráľovstva v SR Matúš Murajda za jeden z prvých svojich úspechov.

Murajda je honorárnym konzulom pre Prešovský a Košický kraj od septembra 2005. Ako dodal na dnešnom diskusnom stretnutí s občanmi v rámci programu tzv. jour-fixe Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, za toto obdobie mal desiatky kontaktov s holandskými firmami. Najviac sa zaujímajú o možnosti spolupráce so slovenskými subjektmi v poľnohospodárstve, vodnom hospodárstve, o dodávky dreva. Renomovaný výrobca holandských syrov v tejto súvislosti navštívil už Humenné. Výrazné obchodné aktivity majú na Slovensku holandské firmy pestujúce a predávajúce kvety. Na otázku, či sú kontakty aj v oblasti cestovného ruchu, Murajda odpovedal, že podľa holandských ohlasov nie je ešte turistický ruch na Slovensku rozvinutý. Trpí na to, že sa v ňom neposkytujú komplexné služby.
Sám Murajda ako podnikateľ má asi 20-ročné skúsenosti z ekonomickej spolupráce s holandskými partnermi. Rozširuje ich predovšetkým v spoločnom podniku Gemor Fashion v Prešove.
Holanďania zverejnili, že len Slovensko z desiatich nových členov Európskej únie malo pri vstupe do spoločenstva aktívnu obchodnú bilanciu s ich krajinou. V roku 2004 bol objem exportu na Slovensko z Holandska viac ako 440 miliónov EUR a dovoz do Holandska zo Slovenska dosiahol objem vyše 591 miliónov EUR.
(1 EUR = 37,746 SKK)
 

Vyberte región

mark